Sumacàrcer se suma a la reivindicació de la Maerà com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO

L’Ajuntament de Sumacàrcer enforteix la reivindicació de la Maerà per convertir-se en Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. El consistori que dirigeix David Pons oficialitzarà divendres a partir de les 12 hores el seu suport en una presentació de la celebració d’este any, que tindrà lloc a finals de mes entre Sumacàrcer i Antella. Serà un acte al que acudiran representants de l’ajuntament i de l’associació que impulsa la reclamació. La zona albergarà en les aigües del riu Xúquer al seu pas per les dues localitats una nova edició de la “Maerà”, que celebrarà en este 2021 la seua novena edició.

Parlar de la “Maerà” és fer-ho també de tradició, cultura i història i és que, esta activitat, que es va recuperar a l’estiu del 2012, suposa una herència de fa molts segles, quan experts conductors baixaven tones de fusta pel Xúquer des de la zona alta fins a les localitats més baixes com Alberic o Alzira, perquè posteriorment es treballaren els troncs en les indústries fusteres d’estes poblacions. El descens fluvial dels troncs tornarà a ser protagonista durant este any, concretament el pròxim 31 de juliol, quan es produirà l’eixida des de l’Esgoletja de Sumacàrcer i l’1 d’agost, que serà el moment triat per a l’arribada dels tradicionals “ganxers”, que una vegada realitzada la selecció dels troncs, els conduiran gràcies a l’ajuda de llargues vares de fusta amb un ganxo.

La “Maerà” compta amb l’impuls de l’Associació Cultural de Maeros del Xúquer (ACMX), una entitat que busca des de fa temps que aquesta activitat mil·lenària siga declarada com a Bé Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, una petició que va formalitzar en 2012 la International Timber Raftsmen o Associació Internacional de Raiers i Ganxers, una organització cultural integrada per un total de 41 associacions europees, creada a Barcelona en 1989 i a la qual es va unir l’any 2015 el col·lectiu riberenc. “L’Ajuntament de Sumacàrcer se suma, com no podia ser d’altra forma, a la reivindicació perquè entenguem que la unió fa la força. Amb la celebració d’actes com aquest reivindiquen la tradició històrica i la nostra cultura i, per tant, des dels consistoris estem obligats a donar-los tot el nostre suport. La “Maerà és una activitat històrica que ens defineix com a poble i és un senyal d’identitat de la nostra terra”, ha afegit David Pons, alcalde de Sumacàrcer, localitat en la qual donarà inici l’activitat el 31 de juliol.

Deixa un comentari

%d bloggers like this: