La pandèmia i els sentiments associats inspiren Arturo Pons en el seu poemari ‘Malson’

La por, la incertesa i els silencis caracteritzaren la vida de moltes persones de març a juny de 2020. Entelats, en moltes ocasions, pel soroll de les ambulàncies i la tristesa de les morts. Els carrers, buits, i les esperances de futur en dubte. Una pandèmia històrica. La paraula Covid-19 serà difícil d’oblidar. Entre aquest clima enrarit i des d’Alberic, Arturo Pons va decidir posar la seua llibreta i el seu bolígraf a treballar. De totes aquestes sensacions i emocions i de la seua aposta per la literatura naix ara ‘Malson’, un poemari que, junt amb Reclam Editorial, plasma la realitat que es va viure durant aquells mesos. Des de les entranyes però amb amplitud de mirada.

Els esquemes utilitzats per l’autor en alguna de les quatre parts d’aquesta obra responen als clàssics sonets, odes i romanços, encara que a l’última part, la quinta, utilitza versos de rima lliure. En aquesta publicació, la primera experiència editorial d’Arturo Pons, que exerceix com a docent i director del Col·legi Rafael Comenge a Alberic, els protagonistes són les sensacions comunes que molts visqueren durant aquells dies: “Tots estàvem a casa. No podíem fer res. La meua dona i els meus fills em van donar suport des del minut u, si bé encara ningú de la meua família ha llegit el poemari complet. És una sorpresa. Vaig acabar d’escriure’l el dia 1 de maig, dia de la mare. Per això, l’últim poema va dedicat a la meua. Molt més emotiu, si cap”. En les pàgines del poemari es veu una clara evolució, a mesura que el virus s’expandia: primer, els contagis; després les morts per a arribar al silenci i la suspensió de tota la vida festiva i la precaució. “És un tema del dia a dia, encara que es va oblidant un poc degut a la vacunació”, diu l’autor.

Per al seu primer llibre, Pons ha triat la lírica, un gènere que enalteix la bellesa i que encaixa exactament amb les intencions de l’escriptor respecte a les seues emocions: “La poesia en valencià no és un gènere massa comercial, però jo sempre he sigut així, una mica rebel. El mateix em va passar quan vaig començar a estudiar música de forma reglada. Jo vaig triar la guitarra malgrat que no era massa usual estudiar-la i que estava en fase d’introducció en les escoles de música  i els conservatoris professionals”.

La presentació d’aquesta obra tindrà lloc dimarts 5 d’abril a les 19 hores a la Biblioteca d’Alberic, amb entrada lliure fins a completar l’aforament.

Llibre ja disponible a la pàgina web: https://reclameditorial.com/llibre/malson/

Deixa un comentari

%d bloggers like this: