El Castell d’Alfarb, protagonista de la nova obra de Reclam Editorial

Història i sentiment de pertinença a un poble. Elements indispensables per tal de construir un llibre que quede per a la posteritat sobre el poble que t’ho ha donat tot. Aquesta sensació està experimentant-la estos primers dies de 2022 el documentalista i escriptor Vicent Climent, qui ha vist un dels seus objectius complits al publicar ‘El Castell d’Alfarb’, la nova obra de Reclam Editorial. El llibre suposa un anàlisi i homenatge a aquesta edificació històrica, ‘la més important del patrimoni d’Alfarb’, en paraules del propi Climent i que durant tota la seua existència ha patit molts processos de devaluació i deterioració, fins al seu estat actual, totalment readaptada i amb el seu millor estat estructural.

La presentació tindrà lloc diumenge 30 de gener de 2022 a la Plaça de Dalt d’Alfarb, a les 12 hores, amb entrada gratuïta i complint sempre les mesures de seguretat contra la pandèmia. Participaran Vicent Climent, autor de l’obra; Joan Cortes, representant de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera; Pablo Rodríguez, professor de la Universitat Politècnica de València; Cèsar Ferrandis, regidor de Patrimoni de l’Ajuntament d’Alfarb; i Arturo Blasco, editor de Reclam Editorial.

El castell va ser construït pels àrabs en el segle XII, aprofitant les restes d’un antic poblat romà. Més tard, va passar per diverses propietats: primer la de Jaume I, que després va fer lliurament d’ella a Pere de Montagut i aquest, al seu torn, a les famílies Centelles i Borja, que foren els seus amos fins a la fi del règim senyorial. Els moriscos van contribuir a la seua conservació temps després, però amb la seua expulsió en 1609, l’edifici va caure en un estat de ruïna crònica fins a 1991. En eixe any, ja en poder de l’Ajuntament d’Alfarb, es va rehabilitar fins a obrir-se al públic l’any 2021.

Ara compta amb una altura addicional per aproximar-se més a l’alçaria original, el que fa reeixir el Castell respecte a les cases que l’envolten, donant-li una aparença externa més destacada, com ocorre a edificacions semblants, com la situada a Antella. Per a l’autor de l’obra és clau que es publiquen libres d’aquest tipus per a que els més joves coneguen tota la historia del seu entorn: “Publicacions com aquesta donen ferramentes docents a les escoles per tal de traslladar la cultura, historia i patrimoni. L’aposta de Reclam per la literatura juvenil es digna d’admirar”. Aquest llibre, a més, forma part de la col·lecció ‘Per tot’ que el segell editorial està treballant junt a l’associació ‘Escola Valenciana’.  “Com a veí del poble és un orgull publicar sobre Alfarb. És una posada en valor de tot allò que és nostre, no sols per a les escoles, sinó per a tots els veïns i veïnes”.

El llibre és una de les novetats de Reclam per a aquest nou any i ja es troba disponible en la seua pàgina web: https://reclameditorial.com/llibre/el-castell-dalfarb/

Deixa un comentari

%d bloggers like this: